Vakantietherapie betekend vakantie zoals je dat anders zou houden met je gezin, met daardoorheen gevlochten het programma gericht op bewustwording en verandering. Op deze pagina introduceren we ons gezinsprogramma en lichten we dit toe. Voor een grotere versie van het voorbeeldprogramma, klik je op onderstaande afbeelding.

 

We zeggen bewust voorbeeldprogramma, want dit is zoals wij het bedacht hebben. En dat is niet per se zoals het moet zijn. Wanneer je Vakantietherapie wel ziet zitten, maar je zou bijvoorbeeld iedere ochtend willen starten met een activiteit en vanaf of na de lunch / siësta je eigen plan willen trekken, dan is dat in overleg met ons (waarschijnlijk; want afhankelijk van de agenda) mogelijk.

Aanmelding, kennismaking en doelen
Wanneer je via het contactformulier aangeeft Vakantietherapie te willen doen, gaan we allereerst plannen. Vervolgens willen we graag kennismaken en wat meer over jullie weten. We zullen elkaar ‘ontmoeten’ via skype of een dergelijk programma om het ijs te breken. Daarna krijgen jullie een vragenlijst toegestuurd die ons zicht geeft op jullie huidige situatie, wensen en behoeften. En we hopen dat jullie ook wat vragen hebben voor ons!
Naar aanleiding van de informatie die we over jullie ontvangen zullen we email-contact hebben, om tot een duidelijk doel van jullie Vakantietherapie te komen en realistische verwachtingen te vormen.

Vakantietherapie
We hebben kort al iets gezegd over de ruimte die er is om de onderdelen van Vakantietherapie zelf in te delen tijdens jullie vakantie. Maar voor het gemak gaan we hier even uit van een weekprogramma waarbij we om de dag activiteiten verzorgen. De overige dagen vullen jullie dus naar eigen wens in. Jullie hebben vast in de avonduren wel eens tijd, zeker wanneer jullie zonder of met jonge kinderen zijn. Dan komen we graag bij jullie langs om tijdens een drankje door te praten over dingen.
Over de programma-onderdelen van een ’therapiedag’ zeggen we hier graag nog wat meer:

Samenwerken
Voor de tijd dat jullie hier komen mogen we samen (aan een project) gaan werken. Dat kan een project zijn op het terrein van vereniging Familia ESTÁ. Denk in het laatste geval aan het werken in de moestuin, snoeien van de olijfbomen, reparaties uitvoeren, amandelen plukken…noem maar op. Zolang het maar iets is dat jullie nuttig en leuk vinden. Met kleine kinderen moet je dit onderdeel meer zien als samen spelen. Want ook kleine kinderen vinden het erg leuk om bij te dragen en mee te doen met hun ouders.
Jullie zijn samen bezig en daarin wordt een hoop zichtbaar. Hoe communiceren jullie met elkaar? Hoe zijn jullie met elkaar verbonden? Wat gebeurt er als het voorspoedig gaat en wat als iets niet lukt? Dit zal jullie en ons veel inzicht geven.

Individueel moment / opdracht
‘Na verbinden met elkaar komt er tijd voor verbinden met jezelf’. Wat is er zojuist in de samenwerking gebeurd? Hoe heb jij dat ervaren? Wat vind je prettig en wat niet? Een moment van rust, reflectie en bewustwording.
Het kan zijn dat jullie als gezinsleden een gelijke opdracht krijgen, maar ook dat we voor iemand persoonlijk een opdracht hebben waarvan we denken dat die goed past.

Terugkoppeling
‘It is one of those simple but beautiful paradoxes of life: when a person feels that he is truly accepted by another, as he is, then he is free to move from there and to begin to think about how he wants to change, how he wants to grow, how he can become different, how he might become more of what he is capable of being.’

― Thomas Gordon

De terugkoppeling is een moment van (durven) delen met elkaar. Dit is niet altijd even makkelijk en geeft mogelijk ook de uitdagingen waarvoor jullie zullen komen. Zie het als een oefening in communiceren; (h)erkennen van patronen, luisteren, erkenning van jezelf en de ander en verbinden met jezelf en de ander. Hiervoor is vertrouwen nodig in elkaar en ons. Het samenwerken aan jullie project en de individuele opdracht zullen hierbij het vertrekpunt zijn.

Bij de concrete vormgeving en uitvoering van de programma-onderdelen wordt uiteraard rekening gehouden met de gezinssamenstelling. Met kleine kinderen ziet bijvoorbeeld het moment van terugkoppeling er anders uit dan wanneer het gaat om tieners.
Wij zien de beschikbaarheid in de momenten om het programma heen als zeer waardevol, omdat we daarin hopen uit te wisselen met elkaar en door te pakken op dingen waarvoor jullie gekomen zijn op een ongedwongen en gelijkwaardige wijze.

Nazorg
We zien jullie vertrek niet als eindpunt. We evalueren met elkaar wat Vakantietherapie jullie heeft opgeleverd en kijken welke veranderingen jullie willen doorzetten. We gaan ervan uit dat op zijn minst je perspectief op een aantal zaken is veranderd en dat voor een ieder thema’s (met daaraan verbonden kernwoorden) naar voren zijn gekomen/verduidelijkt zijn. Het is belangrijk deze dingen een plek te geven in jullie denken en doen wanneer het alledaagse leven gewoon weer doorgaat. Om dit te vergemakkelijken heeft een ieder van jullie gedurende de Vakantietherapie gewerkt aan een reminder; een fysiek geheugensteuntje dat hem/haar helpt om door te gaan met wat werkt en wat helpt. Maar daarover meer wanneer je hier komt 🙂
We schrijven een verslag voor jullie en indien gewenst overleggen we met zorgverleners in jullie directe thuisomgeving, zodat dingen uit jullie Vakantietherapie in dat traject meegenomen kunnen worden.
Bovendien blijven we beschikbaar voor contact via mail en skype.

Kosten
De kosten voor Vakantietherapie zijn van een aantal factoren afhankelijk, omdat de totaalsom bestaat uit kosten voor reis, verblijf en het programma. Kosten voor het programma zijn €550 euro voor 2 weken €750 euro voor 3 weken en €950 voor 4 weken. Een langduriger programma is ook mogelijk. In dat geval overleggen we de prijs.
Voorbeeld: gezin met 2 kinderen, 2 weken vakantietherapie met verblijf in een appartement van Familia ESTÁ, huurauto, retourvlucht: ongeveer 2000 euro.

Voor meer praktische informatie (verblijfsmogelijkheden, mogelijke vragen) klik je hier.