Veel gestelde vragen

Hier beantwoorden we vragen die ons vaak gesteld worden.
Deze pagina wordt regelmatig aangevuld met vragen en antwoorden.

Wat is jullie doelgroep?
In eerste instantie zijn we begonnen om Vakantietherapie te organiseren voor gezinnen. Gezinnen in de breedste zin van het woord, van stellen tot en met gezinnen met kinderen tot een jaar of 14. Oudere kinderen zijn niet minder welkom, maar het is de vraag of die nog met hun ouders mee willen op vakantie.
Bij gezinnen die vakantietherapie kunnen gebruiken, denken wij bijvoorbeeld aan: samengestelde gezinnen (na scheiding of overlijden), gezinnen waarin één of meer gezinsleden kampen met (psychische en/of gedrags-) problemen waarvoor nog geen passende hulp is gevonden. Jonge gezinnen waarvan de ouders worstelen met opvoedingsvragen of die merken dat zij eigenlijk nog niet klaar zijn met dingen uit hun eigen opvoeding. Stellen met een kinderwens, maar ook stevige twijfels. Gezinnen waarin de kinderen en/of ouders onderling spanningen bij elkaar oproepen waarmee tot op heden niet goed is om te gaan. Gezinnen waarvan een kind of ouder een zorgtraject met het gewenste resultaat heeft belopen, maar vervolgens andere gezinsleden moeite hebben om met de veranderingen om te gaan.
Kortom; gezinnen die moeite ervaren in het samenleven en de opvoeding.

Vervolgens hebben we een programma ontworpen voor individuen die voelen dat zij het momentum moeten creëren om duurzame veranderingen te maken in hun leven. Mensen die ervaren dat zij vastzitten in negatieve patronen die resulteren in bijvoorbeeld depressieve klachten, burn-out en relationele problemen. Zoals met families, zijn de factoren die hierin een belangrijke rol spelen systemisch van aard en gaat het over verbinding, vertrouwen, erkenning en (on)voorwaardelijkheid

Hoe wordt vakantietherapie gefinancierd?
We gaan ervan uit dat Vakantietherapie door de deelnemers zelf wordt gefinancierd. Dat heeft voor- en nadelen. Het grootste nadeel is dat hierdoor Vakantietherapie helaas niet weggelegd is voor een grote groep mensen. Het grootste voordeel is dat Vakantietherapie onafhankelijk is van labels, verzekeringsmaatschappijen (en hun criteria) en eigen documentatie overlegd met deelnemers.
We streven ernaar vakantietherapie voor een zo groot mogelijke groep mensen mogelijk te maken. Om op termijn de prijs te kunnen drukken kloppen we aan bij fondsen en zoeken we samenwerking met zorginstellingen, gemeenten en organisaties die een vergelijkbare doelgroep bedienen.
Maar… misschien weet je hiermee een goede bestemming voor je vakantiegeld?!

Waarom zouden we hiervoor naar Zuid-Spanje afreizen?
Ten eerste, Andalusië is een geweldige streek om vakantie te vieren, toch?!
We geloven dat er bijzondere ruimte en mogelijkheden voor verandering ontstaat wanneer je uit je dagelijkse context wordt gehaald. Over het algemeen is er over behandelmethoden goed nagedacht en is een behandeling in potentie effectief, wanneer er aandacht, tijd en energie in wordt gestoken. Helaas levert door een gebrek aan deze dingen een behandeling soms minder op dan je zou hopen en mag verwachten.
Met vakantietherapie willen we de randvoorwaarden creëren waarin interventies beter tot hun recht komen en meer impact hebben. En dat begint al met de vakantie-omgeving en sfeer, waarin veel afleiding wegvalt en deelnemers meer aandacht, tijd en energie kunnen steken in de therapie en in elkaar.

Is vakantietherapie alleen mogelijk tijdens de schoolvakanties?
Nee hoor. Natuurlijk is het praktisch om vakantietherapie (grotendeels) tijdens de schoolvakanties te plannen in het geval van schoolgaande kinderen. Maar we kunnen ons voorstellen dat een gezin met de behoefte aan vakantietherapie in overleg met school, werk en/of betrokken zorgverleners meer ruimte kan creëren buiten de reguliere vakanties om.

Wat is er in de omgeving te doen?
Het gebied leent zich uitstekend voor (actieve) uitstapjes, zoals paardrijden, wandelen en fietsen. Binnen een dagtrip van onze locatie is een grote diversiteit aan mogelijkheden te vinden. Een groot deel van het jaar kun je in theorie skiën en aan het strand liggen op dezelfde dag. Voor meer informatie over de omgeving klik je hier (Engelstalige website) of hier.